Mlieko, mliečne výrobky
a rastlinné alternatívy
Čo sem patrí?
Mlieko a mliečne výrobky sú významnou súčasťou našej stravy, a to nielen pre svoj obsah bielkovín, ale aj pre bohatstvo minerálnych látok, ktorým sa pýšia – pozoruhodný je najmä vysoký obsah vápnika. Do tejto skupiny patria konzumné mlieka, kyslomliečne výrobky, syry rôzneho druhu a produkty ako tvaroh či cottage syr. Rastlinné výrobky, ktoré slúžia ako alternatíva mliečnych výrobkov, zahŕňajú sójové nápoje a fermentované výrobky obohatené o vápnik a vitamín D, ale aj ďalšie rastlinné alternatívy na báze mandlí, ovsa, ryže, kokosu a iných plodín.
Výživové vlastnosti
Mlieko a jeho výrobky sa pýšia obsahom vysokohodnotných bielkovín, ktoré sa ľahko vstrebávajú a poskytujú všetky esenciálne aminokyseliny. Z minerálnych látok je dominantný vápnik, ktorý je spolu s fosforom, draslíkom a horčíkom kľúčový pre zdravé kosti a zuby. V mliečnych výrobkoch nájdeme tiež množstvo vitamínov, najmä A, D, E a vitamíny skupiny B. Rovnako tak sa v mlieku nachádza aj vitamín C, no mali by si dať pozor pri tepelnej úprave mlieka, pri ktorej sa jeho obsah môže znížiť. Kyslomliečne výrobky a ich fermentované rastlinné alternatívy obsahujú aj živé kultúry prospešné pre ľudský mikrobióm.
O niečo menej bielkovín a minerálov v porovnaní s kravským mliekom, obsahujú rastlinné nápoje. Je preto vhodné vyberať si z týchto produktov tie, ktoré sú obohatené o vápnik a vitamín D. Z výživového hľadiska je najvhodnejšou alternatívou kravského mlieka sójový nápoj. Je vhodné uprednostniť výrobky bez pridaného cukru.
Význam pre zdravie
Pravidelná konzumácia mlieka a mliečnych výrobkov môže pomáhať predchádzať osteoporóze, zlepšovať rast a regeneráciu svalov a rovnako tak podporovať zdravé fungovanie nervovej sústavy. Pri osobách s intoleranciou na laktózu je vhodné vybrať si fermentované výrobky alebo bezlaktózové mlieka, ktoré nezaťažujú trávenie, ale naopak, pomáhajú mu lepšie fungovať.
Odporúčaný počet porcií a ich definícia
Mlieko spoločne s mliečnymi výrobkami a ich rastlinnými alternatívami tvoria neoddeliteľnú súčasť vyváženej stravy. Pre zdravých dospelých sa odporúča konzumácia 3 porcií mliečnych výrobkov denne, pričom pri deťoch a dospievajúcich je to 5 porcií denne. Jednu porciu pritom predstavuje napríklad pohár mlieka, malý téglik jogurtu alebo tvrdý syr o veľkosti 2 palcov ruky. Rovnaký počet platí aj pri rastlinných alternatívach. Dôraz by sme mali klásť na produkty s nízkym obsahom tuku a cukru, nakoľko vhodný výber a pravidelný príjem týchto potravín prispieva k udržiavaniu zdravia a vitality.
3
porcie denne
Jednu porciu pritom predstavuje napríklad pohár mlieka, malý téglik jogurtu alebo tvrdý syr o veľkosti 2 palcov ruky. Rovnaký počet platí aj pri rastlinných alternatívach.