Škrobové potraviny –
obilniny, zemiaky a ryža
Čo sem patrí?
Potraviny s vysokým obsahom škrobov, teda komplexných sacharidov, významne prispievajú k príjmu vlákniny a mikronutrientov. Práve preto majú v stravovacích odporúčaniach svoje nezastupiteľné miesto.
Patria k nim obilniny, ktoré najčastejšie konzumujeme v podobe chleba, pečiva a cestovín. Svoje miesto si tu nájdu aj, ryža, zemiaky, kuskus, jačmeň či cereálie.
Výživové vlastnosti
Táto široká skupina potravín má rovnako pestré zastúpenie zdraviu prospešných látok. Najmä celozrnné obilniny sú zdrojom minerálov, vitamínov skupiny B, železa, vlákniny i vápnika. Predstavujú dôležitý zdroj energie pre fungovanie nášho organizmu a netreba sa báť ich príjmu, ktorý by mal tvoriť 50-55 % celkového energetického príjmu. Vyberať by sme si však mali predovšetkým celozrnné druhy chleba, múky, cestovín i hnedej ryže.
Význam pre zdravie
Škrobové potraviny sú v prvom rade dôležitým zdrojom energie pre ľudský organizmus. Pokiaľ sa škrobové potraviny s obsahom vlákniny (celozrnné obilniny) konzumujú v primeranom množstve, majú priaznivé účinky pre zdravie a prispievajú k znižovaniu rizika vzniku obezity, kardiovaskulárnych chorôb, cukrovky 2. typu či rakoviny. Zaujímavosťou je, že celozrnné obilné výrobky sú spolu s ovocím a zeleninou zaradené do skupiny potravín, ktoré znižujú riziko viacerých chorôb a nezvyšujú riziko žiadnych z nich.
Odporúčaný počet porcií a ich definícia
Ak sa chceme stravovať zdravo a vyvážene, denne by sme mali zjesť 3-5 porcií / pri vysokej fyzickej aktivite výnimočne 5-7 porcií škrobových potravín. Jednu porciu predstavujú 2 krajce chleba, alebo zemiak vo veľkosti dlane, šálka cestovín alebo štyri polievkové lyžice cereálií. Pri výbere je vhodné zamerať sa na celozrnné výrobky, tie majú vyšší obsah vlákniny pre zdravé trávenie a lepšie zasýtenie.
3-5
porcie denne
Jednu porciu predstavujú 2 krajce chleba, alebo zemiak vo veľkosti dlane, šálka cestovín alebo štyri polievkové lyžice cereálií.