Potraviny s vysokým obsahom
tukov, cukrov a soli
Čo sem patrí?
K potravinám, ktoré obsahujú vysoký podiel nasýtených tukov, cukrov a soli, patria pekárenské výrobky ako sú koláče, zákusky, sušienky či oplátky, sladkosti, čokoláda, zemiakové lupienky i slané krekry. Radíme sem aj spracované mäsové výrobky, najmä salámy, párky, klobásy, tiež vyprážané jedlá, konzervované produkty s prídavkom soli, majonézy, sladené nápoje a džemy. Tieto produkty v strave nie sú nevyhnutné a mali by sme si ich dopriať s mierou.
Výživové vlastnosti
Vo väčšine potravín s vysokým obsahom tukov, cukrov a soli sa nachádza aj glukóza, ktorá je pre existenciu ľudského organizmu nevyhnutná. Je hlavným a najrýchlejším zdrojom energie pre väčšinu buniek ľudského organizmu. Aj napriek benefitu v podobe prospešnej glukózy sa však táto skupina potravín vyznačuje vysokým obsahom kalórií a zároveň nízkou výživovou hodnotou. Ich negatívom je tiež nízky obsah vlákniny, vitamínov a minerálnych látok u väčšiny z nich. Spomínanú glukózu by sme preto mali prijímať radšej z ovocia.
Mali by sme dbať aj na vyvážený príjem soli, ktorá je významným zdrojom sodíka. Pri jeho nedostatku v tele môžeme ucítiť prejavy ako smäd, pocit únavy, slabosť, nejasné myslenie, bolesť hlavy, tŕpnutie končekov prstov až kŕče. Naopak jeho nadbytok môže viesť k zadržiavaniu tekutín v tele až k zvýšeniu krvného tlaku.
Význam pre zdravie
Pravidelná a nadmerná konzumácia potravín s vysokým obsahom tukov, cukrov a soli nepriaznivo ovplyvňuje zdravie. Zvýšený príjem soli prispieva k vysokému krvnému tlaku a nadmerný prísun cukru vedie k zubnému kazu a zvyšuje riziko obezity a cukrovky. Nadmerná konzumácia tukov s vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín môže zvyšovať hladinu cholesterolu v krvi. Vo všeobecnosti so sebou nesie konzumácia týchto potravín následky v podobe priberania na hmotnosti, obezitu a zvýšenie rizika chronických ochorení, ako sú srdcové choroby či cukrovka.
Odporúčaný počet porcií a ich definícia
Potraviny s vysokým obsahom tukov, cukrov a soli by sa mali konzumovať len príležitostne, a to v malých porciách. Napríklad jedna porcia sladkostí predstavuje malý kúsok čokolády alebo lyžičku džemu. Pre deti a dospelých sa odporúča obmedziť príjem voľných cukrov (sú to všetky pridané cukry + cukry prirodzene sa vyskytujúce v mede a v ovocných šťavách a sirupoch) tak, aby tvorili menej ako 10 % denného energetického príjmu. Denne by sme mali prijímať menej ako 5 g soli a tukov, tak, aby netvorili menej ako 20 % ani viac ako 30 % denného príjmu energie.
len príležitostne
v malých porciách
Napríklad jedna porcia sladkostí predstavuje malý kúsok čokolády alebo lyžičku džemu.