Tuky, oleje, nátierky

Čo sem patrí?

Aj keď sa to na prvý pohľad nemusí zdať, tuky oleje a nátierky patria rovnako k neoddeliteľnej súčasti vyváženej stravy. Tuky sú totiž jednou z troch základných živín, ktoré majú v tele viacero funkcií. Delíme ich na živočíšne ako napríklad maslo, bravčová masť, loj, rybí tuk a rastlinné, ku ktorým sa radia rôzne oleje ako olivový, repkový či slnečnicový. Poznáme tiež tropické oleje, príkladom je kokosový a palmový tuk. Nátierky zahŕňajú výrobky, ktoré sú zmesou tukov a vody, pričom môžu byť roztierateľné, napríklad margaríny, alebo polotekuté, ktorými sú majonézy a dressingy.

Výživové vlastnosti

Tuky a oleje sú dôležitým zdrojom energie a pomáhajú pri vstrebávaní vitamínov rozpustných v tukoch, ako sú A, D, E a K. Sú tiež dôležitým zdrojom energie. Zdravé sú najmä tuky v orieškoch, avokáde, rybách a čerstvých panenských olejoch. Sú totiž bohaté na nenasýtené mastné kyseliny, ktoré prospievajú srdcu a znižujú hladinu škodlivého cholesterolu. Naproti tomu živočíšne tuky obsahujú viac nasýtených mastných kyselín a cholesterolu, preto by ich príjem mal byť obmedzený. Moderné nátierky s nízkym obsahom tuku sú často obohatené o zdravé omega-3 mastné kyseliny, ktoré podporujú zdravie srdca a mozgu.

Význam pre zdravie

Vyvážený príjem tukov a jednotlivých mastných kyselín prispieva k prevencii srdcovo-cievnych chorôb. Aj keď sú tuky nevyhnutnou súčasťou výživy, dôležitý je ich striedmy príjem. Nadmerný príjem nasýtených tukov môže viesť k zvýšeniu hladiny cholesterolu a rovnako tak aj k ochoreniam srdca či ciev. Preto je dôležité kontrolovať ich príjem a uprednostňovať skôr kvalitné rastlinné oleje.

Odporúčaný počet porcií a ich definícia

Tuky obsahujú veľmi vysoký obsah energie, preto ich systematický nadmerný príjem prispieva k vzniku obezity a následných chorôb. Tuky a oleje by sa preto mali konzumovať iba v malých množstvách, čo môže byť 10 g rastlinnej tukovej nátierky (margarínu). Ide o približne jedno natretie krajca až dvoch krajcov chleba. Pri olejoch je to 5 ml, teda jedna čajová lyžička. Dôležité je však vynechať tropické tuky, ako kokosové a palmové pre svoj vysoký obsah nasýtených mastných kyselín.

10 g

rastlinnej tukovej nátierky

Ide o približne jedno natretie krajca až dvoch krajcov chleba. Pri olejoch je to 5 ml, teda jedna čajová lyžička.

Tajná zbraň každého hrdinu a hrdinky.

Staňte sa hrdinom svojho zdravia vďaka vyváženej strave.

Kontakt

Tajná zbraň každého hrdinu a hrdinky.

Staňte sa hrdinom svojho zdravia vďaka vyváženej strave.

Kontakt

© 2025 Potravinárska komora Slovenska | Designed & developed by newschool.sk