Ovocie a zelenina

Čo sem patrí?

Všetky druhy zeleniny a ovocia. Dbať by sme mali na čo najširšie zastúpenie rôznorodej zeleniny a ovocia v našom stravovaní a konzumáciu jej celého farebného spektra. Rôzne farby totiž znamenajú odlišné zastúpenie prospešných látok.

Zeleninu rozdeľujeme na škrobovú a neškrobovú, pričom škrobová zelenina má podstatne viac sacharidov a energie než neškrobová zelenina. V rámci Zdravého taniera preto do kategórie Zelenina a ovocie berieme do úvahy len neškrobovú zeleninu. Tá je naozaj rôznorodá: cibuľová (cibuľa, cesnak, pažítka, pór), koreňová (mrkva, petržlen, chren, reďkev, cvikla, repa), hlúbová (karfiol, brokolica, kaleráb), listová (kapusta, kel, rukola, šalát, špenát), plodová (uhorka, paradajka, paprika, patizón, vodový melón, tekvica), vňaťová (zeler, petržlen, kôpor), a patria sem i klasy a výhonky (špargľa, kukurica, fenikel, artičoky).

Poznáme aj rôzne tipy ovocia, napríklad jadrové – jablko či hruška, kôstkové – broskyne alebo marhule, bobuľové (napríklad ríbezle, maliny, jahody, egreše, čučoriedky) či citrusové ovocie, ako napríklad pomaranč, citrón, mandarínka, či grapefruit.

Výživové vlastnosti

Zelenina a ovocie by mali byť základnou zložkou zdravej a vyváženej stravy, pretože svojim obsahom pripomínajú ozajstnú superpotravinu. Sú skvelým zdrojom vitamínov, minerálnych látok, polyfenolov, antioxidantov a vlákniny. Naproti tomu obsahujú len veľmi nízky obsah energie a tukov, keďže sú tvorené najmä vodou. Aby toho nebolo málo, nenájdeme v nich žiadnu soľ ani cholesterol.

Význam pre zdravie

Vďaka týmto vlastnostiam majú obrovský význam pre udržanie si dobrého zdravia každého z nás. Konzumácia dostatočného množstva zeleniny a ovocia prináša hneď viacero zdravotných benefitov. Sú nimi napríklad správny vývoj u detí, väčšia dĺžka života, lepšie mentálne a kardiovaskulárne zdravie či lepšia imunita. Príjem požadovanej miery zeleniny a ovocia tiež znižuje riziko chronických ochorení, rakoviny, či srdcových chorôb. Pomáha chrániť bunky pred poškodením, znižuje riziko tvorby krvných zrazenín a bojuje proti zápalom v tele.

Odporúčaný počet porcií a ich definícia

Pre svoje účinky by sme sa v ich konzumácií naozaj nemali obmedzovať a dbať na pestrosť a rôznofarebnosť zeleniny i ovocia. Denne by sme mali skonzumovať aspoň 400 gramov zeleniny a ovocie. To predstavuje asi 5-7 porcií, čo môžeme prirovnať k rovnakému počtu hrstí. Prevládať by mala zelenina, ktorá obsahuje menej cukru ako ovocie. Pre obe však platí, že by sme ich mali konzumovať najmä čerstvé, prípadne zľahka tepelne upravené. Mimo sezóny môžeme siahnuť po mrazenom ovocí a zelenine, ktoré si uchovávajú výživovú hodnotu. Najdôležitejšie je, aby zelenina a ovocie tvorili základ každého jedálnička. Je vhodné, aby boli súčasťou každého jedla.

5-7

porcií denne

Denne by sme mali skonzumovať aspoň 400 gramov zeleniny a ovocie. To predstavuje asi 5-7 porcií, čo môžeme prirovnať k rovnakému počtu hrstí.

Tajná zbraň každého hrdinu a hrdinky.

Staňte sa hrdinom svojho zdravia vďaka vyváženej strave.

Kontakt

Tajná zbraň každého hrdinu a hrdinky.

Staňte sa hrdinom svojho zdravia vďaka vyváženej strave.

Kontakt

© 2025 Potravinárska komora Slovenska | Designed & developed by newschool.sk